107. Túraleírás: Romok között a Rábaközben

Túraleírás Gábor tollából:

Novemberhez képest szép verőfényes vasárnapra ébredtünk Győrben, nem kellett sokat gondolkodni a motorozáson. Sajnos kevés idő állt rendelkezésre, ezért egy rövidebb túra mellett döntöttem. Arra voltam kíváncsi, vajon milyen állapotban vannak a környező falvakban a szebb napokat meglátott építmények.

Az elsőre egészen Mórichidáig kellett várnom. Mórichida Magyarország északnyugati részén, a Kisalföldön, a Marcal és a Rába völgyében, Győrtől 32 km-re helyezkedik el. A Rábától egy kilométerre, közvetlenül a Marcal folyó jobb partján épült. Közúton a 83-as útról Téten át (7 km) közelíthető meg. A legközelebbi vasútállomás (Gyömöre) mintegy 13 km-re esik. Földrajzilag a Kisalföldhöz, azon belül a Marcal-medencéhez tartozik. Határa nyugat felé a Rábáig húzódik – itt volt a történelmi Győr és Sopron vármegyék, egyúttal a Rábaköz határa. A falu kialakulását és nevét egyaránt annak köszönheti, hogy a vidék egyik földesura, a Pok nemzetségbeli Móric birtokán hidat veretett a Rábán. A híd keleti hídfője előtt kialakuló település a XII.–XIII. század fordulójától jöhetett létre (első okleveles említése 1228-ból való), ugyanis egy 1251-ből keletkezett adomány levél mint régtől valót, óhídnak nevezi, másrészt ugyanez az okirat Mórichida földjét adományozza többek közt, s már a meglévő falut említi: „… s van a határjel a falu végénél (in fine villae)”. 1242. október 6-án IV. Béla király itteni látogatásáról tudunk.

A helyi gazdaság legfontosabb ága változatlanul a mezőgazdaság. A Kossuth Mezőgazdasági Szövetkezet elsősorban növény és állat tenyésztéssel foglalkozik bérelt földeken. A szövetkezetnek 48–50 aktív tagja van. Sajnos az épületek karbantartására keveset fordítanak, így a valamikor szebb napokat is látott tehenészet épülete nincs remek állapotban. A bevételek emeléséhez minden módon próbálkoznak, többek között tej saját értékesítéssel.


A látvány elkeserítő volt, annál is inkább, mert valamikor régen jó magam is a mezőgazdaságban dolgoztam.
Utamat folytattam Árpás irányába. Árpáson nem álltam meg, viszont érdemes megemlíteni az itt lévő Szent Jakab templomot, amely eredeti szépségében tárul elénk a román stílusból a gótikába hajló téglaépítészet e ritka magyarországi példája.

Beérve Egyed községbe, az út mellett pillantottam meg a neogótikus stílusban épült kastélyt. Az Árpási utca elején található kastély egy a 18. században barokk stílusban épült Festetics-kastély helyén áll, amelyet az új tulajdonos, Stern Artúr 1882-ben lebontatott, hogy helyére a kor divatját követve "romantikus", neogótikus stílusban újat építtessen. A régi kastélyból csak a Batthyány család címerét őrizte meg, ezt visszahelyeztette az új épület északnyugatra néző főhomlokzatára. Az új kastélynak eredetileg U alakú alaprajza volt, de északkeleti szárnya a második világháborúban helyrehozhatatlanul megrongálódott, s csak középső része és délnyugati szárnya maradt meg. Az épület jellegzetességei a bástyaszerű sarkok. A háború után a Batthyány-címert a romos főhomlokzatról a délkeletre néző, utca felőli falra helyezték át, itt látható ma is.
A kastélypark külön érdekessége volt a falu címerének bal felső mezejében is szereplő, Nagykútnak nevezett kútbörtön, egy többcellás föld alatti téglaépítmény, amelyet a második világháborúig használt az uradalom, persze már nem börtön, hanem almatárolás céljára. A kutat a II. világháború utáni földosztást követően a parcella új tulajdonosa elbontotta és betemette.
A kastélyt, amelyben a 2000-es évek elejéig az általános iskola működött, az anyagi nehézségekkel küzdő önkormányzat eladta. Az új tulajdonos az épület cseréptetejét felújíttatta, de teljes rekonstrukcióra még nem került sor.
Sajnos ismét egy példa, mennyire nem törődik egy település a kincseivel.
Rábacsanak települése következett a sorban. Egy kontrasztos képpel találtam szembe magam.
A településen található egy nagyon szép neoromán stílusú romai katolikus templom.
Vele szemben pedig az a romos épület, melynek jobbján a községi óvoda, bal oldalán pedig a falu vendéglátó ipari egysége.
Érthetetlen, hogy maradhat egy épület ilyen állapotban úgy, hogy mellette rendben lévő házak vannak.
Mindezek után üde színfolt volt Szilsárkányban a Baditz - kastély épülete. A kastély eredetileg a 18. század végén épülhetett, egyszintes későbarokk kúriaként. Ez alkotja a jelenlegi kastély földszinti boltozatos területét. A Bozzay család eredetileg Vas vármegyéből származott. A reformáció a családot ketté osztotta katolikus és evangélikus részre. Az evangélikus ág birtokait elkobozták, ők lettek azok, akik Győr, Sopron és Pozsony vármegyékben találtak menedéket s később több dunántúli vármegyében lettek birtokosok.

A nagy átépítő Bozzay I. Miklós után fia, Bozzay II. Miklós vitte tovább a kastély és a hozzá tartozó birtokok felügyeletét. Az 1890-es évek végén még 247 ka. holdnyi területük volt Szilsárkányban, majd folyamatosan elszegényedtek, 100 hold alá süllyedt a birtok nagyság.
Ezzel az elszegényedéssel járt az, hogy 1930 körül a falu másik nagybirtokosa, szentkirályszabadjai Baditz II. Lajos vásárolta meg a kastélyt a családtól. Ettől kezdve lett a Bozzay-kastélyból "felső Baditz-kastély" Szilsárkányban.
A háborút követő államosítást ez az épület sem kerülhette el, földszintjét lakásokra osztották, emeletén maradhatott a tulajdonos, később az egész kastélyt a család leszármazottai lakták.
Kastély parkjának egy része maradt csak meg, az épület mögötti és melletti területet felosztották. A kastély jelenleg új tulajdonosát keresi.
Utolsó Rábaközben található emlék épületet Rábaszentmihályon fedeztem fel. Rábaszentmihály a Rába folyó jobb partján a Tét-Lébény és a Mórichida-Győr utak keresztezésében a Rába folyón átívelő híd mellett található. Az állat tenyésztés és a zöldségfélék termesztése sok családnak biztosít megélhetést. Az e tájra, annyira jellemző uborkázás mellett újabban az őszirózsa szaporítóanyagainak termesztésével is foglalkoznak.
A ház valamikor egy daráló lehetett, sajnos a felirat azóta lekopott. Annyi kiolvasható, hogy a tulajdonost Ferencnek hívhatták.
Utam keresztül vezetett még Enese – Bezi – Györsövényház – Lébény településeken, majd a régi 1es utat keresztezve értem a szigetközi útra. Innen Győr felé vettem az irányt, de azért még Dunaszegen sikerült lencsevégre kapni egy nem éppen öreg épületet, ami a régi rendszerünk tipikus szórakoztató ipari egysége volt. Az idő azonban ezt sem kímélte.
A megtett távolság nem volt sok, viszont egy kis időutazásra elegendőnek bizonyult. Kár, hogy a nagy nincstelenségben épületek sokasága megy tönkre, lesz az enyészeté. Felmerült bennem a kérdés, vajon milyen állapotban lehetnek azok a nagy ipari üzemek, amelyek valamikor a dicső régmúlt büszkeségei voltak. Lehet érdemes lenne egy ilyen jellegű túrát is szervezni. Valószínűleg már csak jövőre.

Útvonal                Képek