38. Túraterv: Fertő tó körüli túra

2011-ben amikor a mariazelli túrán voltunk Ausztriában, elmotoroztunk a Fertő tó északi partja közelében. Már akkor nagyon tetszett a tó környéke, és megfogalmazódott bennem egy túra közvetlenül a tó körül.
Nagyon kedvelt a kerékpárosok körében is a parton végigfutó kerékpárút.
kerékpár túraúrvonal a tó körül
Kigondoltam egy túraútvonalat a tó körül mely során közvetlenül a tó melletti úton haladnánk. Enesén letérnénk a hatalmas forgalmú unalmas 85-ös főútról, és a kis falvakon keresztül érintenénk a Fertő-Hanság Nemzeti parkot.  Földsziget nevű falunál elmegyünk a Csikoséger nevű erdő mellett.
Csikoséger
A határt Pámhágennél lépjük át, és így érjük el a Fertő tavat. Osztrák oldalon haladunk végig a tó közvetlen közelében.
A Fertő tó a Schneberggel
Fertőrákoson megnéznénk a kőfejtőt.
Fertőrákos - kőfejtő
Fertőbozon a Gloriette kilátót.
Fertőboz Gloriette kilátó
"A Gloriettet Gróf Széchényi Ferenc építtette 1801-ben fertőrákosi mészkőből. A napóleoni háborúk eseményei Sopronban is éreztették hatásukat. A háborús készülődés miatt került a városba 1800 októberében a hadsereg fővezére, Magyarország nádora, József főherceg. Ez időben történt, hogy a nádor több ízben felkereste Kiscenk és Fertőboz vidékét gróf Széchényi Ferenc kíséretében. A kirándulásaik során a fertőbozi magaslatról gyönyörködtek a tájban. Szép időben kb. 60 kilométerre, akár Pozsonyig is el lehetett látni erről a helyről. József főherceg tiszteletére és látogatásainak emlékére emeltette gróf Széchényi Ferenc a kupolás kilátót a dombtetőre. A páratlan kilátás élménye miatt érdemes felkeresni. Megközelítés: Fertőboz Fő utcáján keressük meg az emlékparkot, ahol a „Hűség Napja” emlékmű áll. Innen indul fel a dombra egy meredek falépcső, amely a Gloriette-hez vezet. Szabadon látogatható."

A hazafele vezető út ismét a 85-ös :o(