37. Budapest Bamako rally 2012

"Immár hetedik éve, hogy a Nagy afrikai futam azaz a Budapest-Bamako rally vállalkozó szellemű versenyzői első alkalommal nekivágtak a több, mint 8000 km-es távnak Budapesttől az Afrika nyugati partjainál fekvő Mali-ig.
2012 január 15-én újra felkerekedett számtalan kalandvágyó csapat, hogy a hónapokig tartó gondos előkészületek után elinduljanak a 14 napon keresztül tartó, küzdelmes, ámde feledhetetlen kalandokkal tűzdelt utazásra. Habár a futam első sorban a megpróbáltatások, a fantasztikusan szép de sok veszélyt rejtő természetes környezet szolgáltatta akadályok legyőzéséről, és az életre szóló kalandok során gyűjtött tapasztalatokról és emlékekről szól, azért természetesen versenyről van szó, ahol lesznek helyezettek is.
De a versenyen és kalandokon túl a csapatok karitatív munkát is végeznek. Minden csapat ajándékokkal és adományokkal felszerelkezve érkezik a világ 5. és 6. legszegényebb országába, Maliba és Mauritániába.
2007 óta a Dakar egyetlen szellemi örököse Afrikában. Anno a terrorfenyegetettség okozta félelem miatt a Dakar áttette székhelyét a nagyvízen túlra, de a Budapest-Bamako rally mezőnye felvállalta ezeket a veszélyeket, így az amatőr autóversenyzők és profi kalandorok éves zarándoklatává nőtte ki magát.
Mottója születésétől kezdve:             BÁRKI, BÁRMIVEL, BÁRHOGYAN.
A rally egy veszélyes kaland és tájékozódási verseny. Nem tekinthető egy egyszerű vidéki autókázásnak, ahol ha elakadunk, vagy bajunk esik az esetek ritka kivételétől eltekintve szinte mindenki percek alatt segítséget vehet igénybe. Afrikában ezt felejtsd el. Magadra, csapattársaidra, futamtársaidra illetve a helyiekre vagy maximálisan utalva. Itt nincsenek mentő helikopterek, begyűjtő teherautók, idegenvezetők, animátorok vagy tolmácsok. Mindenki a talpraesettségére, a szerencséjére és a felkészültségére számíthat.
Egy dolog biztos: minden bizonytalan. De a kaland erről szól...
Idén 35 ország 400 résztvevője vág neki. Kevesebb magyar és több külföldi rajtol a jótékonysági versenyen, mint tavaly. Az amatőr küzdelmen idén az indulók több mint fele külföldi, akik ráadásul nem csak a környező országokból, hanem távolabbról is érkeztek, így egyebek közt Norvégiából, Portugáliából, Katarból, az Arab Emirátusokból, de még Hawaiiról is. A verseny egyben jótékonysági esemény is, a csapatok és a nemzeti segélyszervezetek felajánlásából ugyanis majd 700 ezer euró értékű adomány gyűlt össze, melyet elsősorban az afrikai rászoruló gyerekeknek visznek a résztvevők.
A tizenöt napos küzdelem ezúttal Szlovénia, Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Marokkó, Mauritánia, Szenegál érintésével, 8095 kilométer megtételével Bissau-Guineában ér véget. A Bamako-raliról persze idén sem hiányozhatnak a különös járművek, így például az indulók közt találhatunk Trabantot, 105-ös Skodát, sőt egy Ikarusz buszt ami már korábban is szerepelt a viadalon, és egy rabszállítót is.
Minden eddiginél látványosabb befutóval ért véget a 2012-es Budapest-Bamako rally. Magyar győzelem és rengeteg célba nem érő autó. 2012. január 29.-én a Velingara-Bissau etappalvéget ért a 2012-es Budapest-Bamako. A futam történetében ez volt a legtöbb csapat elhullását követelő verseny.

A 150 elrajtolt járműből csak 95 futott be délutánig a Bissau főterén felállított rajkapu alatt. A gyengébb járművekkel induló csapatok közül csak a Dacia, a Lada, a Renault 4 és a Vespások értek célba időben. A kis Polski csak este 10 körül köhécselt be a Bissauba. A cseh Trabantos csapat autóját Szenegálban egy játszótéren hagyta játékautónak, miután a rally alatt a második motor is felmondta a szolgálatot."
Forrás: Internet
Képek a futamról