36. Túraterv: Ausztriai vártúra

Ez az útiterv egy olyan 433 km-es út, amelynek mentén hat ausztriai vár látogatható meg.
Győrből indulva végig a 85-ös úton Kópházánál lépünk át Ausztriába. Utunk első állomása Landsee Lánzsér vára.
Lánzsér vára
Lánzsér romos állapotú, nem túl felkapott vár, remekül lehet benne barangolni. Viszonylag nagy alapterületű, az egyik bástyába kényelmes vaslépcsőn lehet felkapaszkodni; a csodálatos panorámáért cserébe igazán megéri.

A következő megálló Lockenhaus település közelében áll Léka vára ami egy hajdani lovagvár.
Léka vára
A várba 5 euróért juthatunk be, ezért a pénzért megkapjuk a magyar történelem egy darabkáját, néhány középkori legendát, egy kínzókamrát és a toronyból remek kilátást. A vár sokkal inkább a magyar, mint az osztrák történelem része. A várhoz még a falu előtt le kell kanyarodni balra, a tövében van a parkoló, nyugi, nem kell hegyet mászni.
Erdős, dombos Burgenlandi tájon haladunk a B55, majd B50-es utakon Bernstein Borostyánkő vára felé. 
Borostyánkő vára
Bernstein várát messziről, egy dombtetőről látjuk először a messzeségben. Itt lakott valaha László Ede Almásy de Zsadány et Törökszentmiklós (1895–1951) a magyar sivatagkutató, repülő és katona, akit Michael Ondaatje az Angol beteg című regényébűől, vagy méginkább ennek 1996 évi film változatából ismerünk (Sebestyén Márta énekelt benne). Ő fedezte fel az Ain Doua prehistórikus sziklafestményeket a nyugati Jebel Uweinat hegységben.
Szalónak vára
Letérünk a B50-esről, Stadtschlaining nevű kis falu felé. Ez egy keskenyebb erdei út, a Schlaininger Landesstraße, amely elvezet minket a Schlainingi Szalónak várhoz. Erre a várra csak a madarak látnak rá igazán, annyira körülveszi az erdő. 
Menjünk tovább Kornberg váráig, amelyhez Gleisdorf felé kell haladnunk.
Kornberg vára
A következő látnivaló Riegersburg vára. 
Riegersburg
Talán egész Ausztria egyik legszebb, épen maradt vára a Feldbachtól északra, a kis Riegersburg városka fölé magasodó bazaltsziklán álló Riegersburg vára. Már messziről feltűnik a 850 éves Riegersburg-i vár. Egy vulkáni kúp szikláira épült, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a környező völgyekre, zöldellő mezőkre, és Kelet-Stájerország pompás szőlőskertjeire. Egy impozáns erődítmény, melyet 1000 éves történelme során egyszer sem foglalt el az ellenség. Már a feljutás a várkapuhoz is nagy élményt jelent. A 3 km hosszan húzódó várfal lőrésekkel, 7 kapuépület, 11 bástya, mind jól érzékelteti, hogy mivel kellett hajdanán az ostromlóknak szembenézni. De, mint egykor a töröknek sem sikerült legyőzni a meredek hegyoldalat, úgy a mai túristák közül sem tud mindenki megbírkozni a roppant akadállyal. Számukra építettek egy felvonót, mely 90 másodperc alatt viszi fel utasait a várba.
Lift: hegymenet vagy völgymenet, az ár szakaszonként és személyenként: felnőtt 2,- EUR, gyermek és csoportos jegy 1,- EUR.
Utunk utolsó állomása Güssing Németújvár.
Güssing Németújvár
Güssing (Németújvár) várába a parkolóból felvonóval is fel lehet jutni. A várból gyönyörű kilátás nyílik a környékre. A várban nincs idegenvezetés, túl sok látnivalót a belseje nem kínált. Ettől függetlenül nagyon hangulatos bejárni a termeket és a várudvart a kirándulás alkalmával.
És tűz haza...