196. A 85 éves Bálint Mátyás új Ducati vásárlása

Ebben a rövid videóban benne van minden. Egy hitvallás, egy nem mindennapi embertől.

85 évesen Bálint Mátyás Pannonia-Ringen található motorkereskedésben új Ducati 1199 Panigale S motorkerékpárt vásárolt. Nem egy szelíd "nyugdíjas-vasat" gurított ki a szalon ajtaján, hanem egy tuningolt, 205 lóerős Ducati 1199 Panigale S-t. Mesél közben az életéről, a versenyző múltjáról fényképekkel, és arról, hogy mit fog rajta átalakítani. Nekem az hiányzik a végén, hogy sisakot húz, és elgurul vele. Matyi bácsinak egyébként ez már az ötödik darabja a vörösök versenygépeiből, a legutóbbi egy 1098R volt, az előtt pedig egy 916SP, egy 996R és egy 999R büszke tulajdonosának mondhatta magát.

Motorjait három évente lecseréli: beviszi használt Ducatiját a kereskedésbe, és ráfizet egy újra. Legújabb választottjába egyből beleszeretett, amint meglátta - ő volt az első, aki megrendelte a modellt.
A nyugat.hu-nak adott interjúban elmondta, minden álmát a motorok elégítik ki, ez a szenvedélye. Azért nem most kezdte a "szakmát": autó- és motorszerelő a végzettsége, és az 1930-as évek vége óta motorozik. Van "némi" tapasztalata a versenybringákkal (is), hiszen nem csupán hobbi szinten űzte a sportot, hanem már fiatalon, 19 éves korában versenyzett, több magyar bajnokságot is megnyert.

Nem hiába örül az idős sportmotor rajongó: a világ egyik legmodernebb superbike-ját tudhatja magáénak.

A kétkerekűek iránti szerelme pedig a mai napig nem hagyott alább, olyannyira nem, hogy már tudja, három év múlva jönni akar a következő motorjáért. Addig is a Baja környéki aszfalton nyúzza a Panigalét. Ma már lehiggadt, nem a száguldás a célja, sőt, a fiataloknak is azt javasolja, gyorsaságukat ne a városokban, hanem a versenypályán mutassák meg. 
Egy biztos, Matyi bácsi nem egy "tipikus" 85 éves öregúr benyomását kelti – irigylésre méltó az az életerő, ami belőle árad még most is. Nézzétek meg a videót, hiszen érdekes lehet, hogyan viszonyul egy olyan ember a motor(sport)hoz, akinek közel 60 éve ez az élete!