132. Túraterv: Ausztria Duna völgye

Ismét egy ausztriai kirándulást terveztem. Azonban most nem a Bécstől délre fekvő hegyeket motorozzuk keresztül kasul, hanem Bécset északról megkerülve a Duna völgyében haladva derítjük fel a nevezetességeket.
Hegyeshalomnál lépünk át Ausztriába, és szokásunkhoz híven gondosan elkerüljük az autópályákat. Az első megálló Hainburg amit már a 2012-es évzáró túrán már megnéztünk.
város lábánál hömpölygő Duna 

a csupasz hegy 

és a várhegy. 
Nem csak a hideg miatt volt emlékezetes, hanem az őszi erdők változatos színei miatt is. Folytatva utunkat, átkelünk a Duna hídon, hogy északról kerüljük meg Bécset.
A következő megállónk Krauzenstein.
Már messziről kirajzolódik a tökéletes állapotban lévő vár.


Majd az L45-ös úton haladunk nyugat felé a Duna mentén.

egyetlen fennmaradt városkapu a Steinertor 

A következő megállónk: Krems.

Dürnstein vára
Magasan a város felett a sziklákból nőtt ki az 1130 körül a Kuenringerek által építtetett vár, ami 1645 óta romokban van. Itt raboskodott 1191-1193 között Oroszlánszívű Richárd. Magyar vonatkozása is van a várnak: Mátyás király is ostromolta.

Spitz
Hinderhaus Kastély 

Aggstein
Aggstein vára, a Mátyás királyi visegrádira emlékeztető, magas sziklaormon álló várból gyönyörű kilátás nyílik minden irányban a Duna kanyarulatára. A három oldalról meredeken felnyúló sziklák keskeny nyergében építették fel a Kuenringek a 12. század elején. Az egykori sasfészekből nemcsak gyönyörű kilátás nyílik az alattunk elterülő Wachaura, hanem alkalmas volt arra, hogy a harcias kedvű vár úr "Kuenring", még a Dunán utazó hajókat is megtámadta. 1100 körül említik írásos emlékek, majd II.Frigyes 1231-ben teljesen leromboltatta. 1429-ben építette újjá Georg Schenck von Wald, aki rémtetteiről vált híressé.
Jól kiépített (egy nyomsávos) közúton, egészen a vár bejáratáig fel lehet menni autóval, ahol egy hatalmas, ingyenes parokóban hagyhatjuk autónkat és megtekinthetjük a várat (belépődíjas), kérhető vezetés is, de van "hangvezetéses készülék is". A belső várban étkezési lehetőség (taverna) is van.