53. Túra a Börzsönyben

A május elsejei hosszú hétvégén vasárnapra tervezünk egy egy napos 330 km-es túrát a Börzsönybe a Duna-Kanyar érintésével. Először egy nagyobb kört terveztünk, amiben bejártuk volna a Pilist is Dobogókővel, de kicsit elidőztünk és lerövidítettük. Az indulást 8 órára tettük, mert már reggel sincs hűvös. Egy új csapat verődött össze, mert ki ekkor ki akkor ért rá. Tízen indultunk 8 motoron. Újak voltak a korábbi túratársakon kívül két Honda VFR 800, és egy Hornet.
Komáromnál átmentünk a hídon a szlovák oldalra,  és így végig tudtuk nézni a Duna magyar oldalát, és a Gerecse  hegységet. Az Esztergomi Bazilika a Duna túloldaláról is monumentális méretű. Megálltunk egy kis falucskában a Duna mellett reggelizni egy magyar kopjafánál.


Ricsi barátom rendkívül ügyesen beletörte a dobozom kulcsát a zárba, de szerencsére az elővigyázatosságomnak köszönhetően volt nálam pótkulcs is és fogó is amivel ki tudtam szedni a beletört darabot.
Ügyes kezű Ricsi műve
Letkésnél léptünk vissza magyar földre (bár kint is azon jártunk) és északnak vettük az útirányt megkerülni a Börzsönyt. Nem annyira szerpentines, inkább dimbes-dombos, és hazai viszonylatban elfogadható minőségű volt az utunk. Nagybörzsöny nevű falucskánál álltunk meg a horgásztó partján ahova egy elég lejtős és kavicsos szakaszon ereszkedtünk le.


A következő pihenő Vácott volt, ahol a főtéren parkoltuk le a masinákat, és keresztünk egy szimpatikus éttermet ebédelés céljából. Sajnos nem volt a teraszon már hely 10 fő részére, ezért belül foglaltunk helyet. Nem bántuk meg, mert hűvös volt, és kellemesen elfértünk a sisakokkal is. Mivel ez egy halétterem volt illő volt valamilyen halfélét választani. Az ebéd elfogyasztása után ismét egybe kaptuk a számlát, pedig direkt kértük, hogy külön fizethessünk (ezúton is üdvözlöm azt a kedves fizetőpincért).

Felhívtuk Zoli barátom figyelmét, hogy ilyenkor ebéd után szokott eltévedni, ezért szorosan jöjjön utánunk :o)
Nagymaros felé haladtunk tovább a Duna mentén, és végre a túlpartról is megcsodálhattam a teljes Duna-kanyart, (nem elhanyagolhatóan motorról) és a Visegrádi hegységet a várral.
A Szobi révnél ettünk egy jégkrémet, és ittunk egy kávét, és megbeszéltük, hogy nem kompozunk át a Dunán, és nem megyünk a Pilist is megkerülni, mert eléggé elszaladt az idő.

Esztergomnál volt a következő pihenő a Bazilika, és a híd tövében ahol az elmaradhatatlan csoportképet is készítettük.
Azon az úton jöttünk hazafele is amin mentünk, és jó választásnak bizonyult, mert sokkal jobb minőségű, és alig haladtunk át településen, ellentétben a magyar oldallal.

Útvonal
Képek