43. BMW múzeum München

"Berlin után Németország harmadik legnagyobb városa München. A benzingőz, a Forma-1 vagy a BMW autók és motorok szerelmesei számára kihagyhatatlan a müncheni BMW Múzeum, mely a több mint 90 éves BMW örökségét mutatja be.
München szélén, az Olympiapark nevű negyedben áll a BMW müncheni központjában található múzeum, mely 2008 nyara óta újra látogatható. A 2004-2008 között teljesen felújított múzeum nagyobb és látványosabb lett.

A híres épületkomplexumot, a „Négy Henger” toronyépületet, valamint a múzeumnak helyet adó „Csészét” még 1973-ban építették meg, és 1999-ben nyilvánították műemlékké. A múzeumot ugyanaz a Karl Schwanzer tervezte, aki a BMW négy egybeépített hengert formázó főhadiszállását is. Az épületegyüttes homlokzatai a felújítás után nem változtak. A külsejében viszont annyi változás történt, hogy a 2304 darab ablakot kicserélték újakra, és tisztítási munkálatokat hajtottak végre a falakon.

Belülről azonban teljesen megújult a BMW központja. A múzeum összeköttetésbe került a „Négy Hengerrel”, aminek köszönhetően megötszöröződött a múzeum területe. Immáron 5200 négyzetméteres a kiállítási terület. A múzeumnak 7 tematikus része van (House of Design, House of Company, House of the Motorcycle, House of Technology, House of Motor Sport, House of the Brand, House of the Series), amelyek 25 szektorra oszlanak. Ezekben összesen 125 modell van kiállítva.

További érdekesség, hogy a „Csészében” nincsenek támasztóoszlopok, így a hatalmas falfelületeknek köszönhetően a múzeumot egy óriási multiplex mozivá is át lehet alakítani. A falak hossza 120, magassága 6 méter.

Nem szabad megfeledkeznünk a BMW Welt nevű autóátadó élményközpontról sem, mely a „Négy henger” mellett áll. Lapostetején napelemek vannak, melyek összesen 800 KW teljesítményűek. Az épületben BMW járművek, versenyautók, technikai újítások vannak kiállítva. Húsz forgóemelvény és tíz panorámastand is helyet kapott az épületben. Egy nemzetközi étterem, multifunkcionális kiállítóterek, gyerekfoglalkoztató vagy a látványos eszközökkel felszerelt technológiai műhely is található az épületben. Alapterülete 25 000 m², legnagyobb magassága 28 méter. Külön rendelésre itt is átadhatják az új személygépkocsit, amelyet ilyenkor az átadás előtt különleges figyelemben részesítenek. Az épület legjelentősebb eleme a bejáratnál álló „Doppelkegel”, azaz „duplakúp”, amely egy homokórára hasonlít leginkább. Ebben az üvegtoronyban spirális rámpa vezet felfelé, amellyel a központi bemutatóterembe lehet jutni. A BMW Weltből az autóút felett gyalogoshíd vezet át a BMW Múzeumba, vagy a központi irodába.

A múzeum egyénileg és csoportosan is látogatható, filmvetítésekkel mutatják be a BMW történetét. A múzeumban maximum 15 fős csoportok részére másfél órás tárlatvezetést is tartanak. A BMW Múzeum keddtől vasárnapig, délelőtt 10 órától este 6 óráig áll a látogatók rendelkezésére. A belépő ára felnőttek számára 12 €/fő, csoportos kedvezménnyel (5 személytől) 9 €/fő."


forrás: Internet
Képek a múzeumból