182. Túraterv: A Balaton felvidék nevezetességei

A szokásos tó körüli túrák helyett, mivel a déli part kevés látnivalót ígér a dimbes-dombos tájakat kedvelő magunk fajta túramotorosnak, most egy látványosságokkal teli útvonal következik:
Útvonal


Veszprém, Szentgál, Nagyvázsony, Monostorapáti, Várvölgy, Zalaszántó, Rezi, Keszthely, Balatongyörök, Badacsonytomaj, Szentantalfa, Pécsely, Tótvázsony.

Ezen az útvonalon érintjük az északi part nevezetességeit, és mégsem a part menti nagyforgalmú úton haladunk.

Nagyvázsony - Kinizsi vár:

A vár legdicsőségesebb uráról, az összes csatáját győztesen megvívó Kinizsi Pálról kapta a nevét. Építésének pontos ideje a történelem homályába vész. Első emlékek a XV. század közepéről maradtak ránk. 1472-ben adományozta Hunyadi Mátyás a hadjárataiban tanúsított vitézségéért Kinizsi Pálnak, aki halálig (1494. november 24.) uralta s jelentős átalakításokat hajtott végre rajt. Fő funkciója a tulajdonosok védelme, illetve a Buda-Róma közötti borostyánút felügyelete volt, mely a várbirtokon keresztül haladt. A XX. század közepén történt feltárásnak, részleges rekonstrukciónak köszönhetően betekintést nyerhetünk a Kinizsi Vár fénykorába.


Zalaszántó - Sztupa:
A Zalaszántói sztupa Európa legnagyobb, Kelet-Európa első buddhista szentélye (sztúpája). A szentély a Zalaszántó mellett található Kovácsi-hegyen, egy erdei tisztás közepén épült fel 1992-ben. Benne Buddha földi maradványának néhány darabját örzik, díszes tartóban lévő apró csontszilánkokat. A hófehér építmény 30 m magas és 24 m széles. A vallást itt nem gyakorolják és a szentély belsejébe sem lehet bejutni, zárt építmény, két szerzetes vigyázza. A Sztupa szent épületébe ereklyék és felszentelt tárgyak nyertek elhelyezést - közelében békességet és nyugalmat talál minden zarándok. A sztupa megalkotásának módját maga Buddha határozta meg 2500 évvel ezelőtt. A sztupát jobb kezünk irányába kell háromszor körbejárni. Ezalatt jókívánságokat, jó szándékokat fogalmazunk meg, hagyományos gyakorlat a felajánlástétel: gyertya, füstölő gyújtása, pénzadomány. A sztupát hitre és vallási hovatartozásra való tekintet nélkül mindenki meglátogathatja, betartva azokat az elemi viselkedési szabályokat, amelyeket a megszentelt helyeken egyébként is szokás (pl. cigarettázni nem szabad).

Rezi Vár: 
A Meleg-hegy 418 m magas dolomitgerincének Zalaszántói-medencére nézõ fokán áll Rezi várának romja. A község neve feltehetően a "rez" régi szláv szóból származik, mely egy hegygerinc legmagasabb részét jelenti. Rezi neve először 1236-ban fordul elő. Ekkor a zalai királyi várhoz tartozott. A várat a falu felett magasodó dolomitsziklára építették. A XIII-XIV. sz.-ban épült hegyi várból ma már csak a lakótorony keleti, a vár keleti és nyugati fala áll néhány ablak és dongaboltozat nyomaival. Szép időben látható Zalaszántó, Várvölgy és a szomszédos Tátika vára, Sümeg város és vára.
Keszthely - Festetics Kastély:

Balatongyörök - Szépkilátó: