180. Túraterv: Riegersburgi vár Ausztria

Íme egy várnézős útvonal Ausztriában Graz mellett Kelet-Stájerországban: Útvonal
A magyarországi szakasz a szokásos, de Ausztriában egy igazi szerpentines szakasz következik Rechnitz közelében. Majd csodálatosan szép, kanyargós csinos falvakon keresztül igazi élménymotorozás.

Pár gondolat a várról. Riegersburg Stájerország egyik legrégebbi erődje, amelyet egyetlen hódító nagyhatalom se tudott bevenni, és Napóleon se robbantatta fel szerencsénkre, mint a grazi Schlossberget. Tulajdonosai jelenleg a Lichtensteinek. 
A vár teljes épségében












            





















A várárokban ki hinné, de meglepő módon nyulak laknak :o)

Hírnevét bevehetetlensége és csodálatos állapota mellett egy Gallerin nevű hölgynek, és egy eszméletlen méretű jégesőnek köszönheti. Vagy talán még inkább az emberi butaságnak, hiszékenységnek, és két elmeháborodott, nőgyűlölő szerencsétlennek, akik ekkor már réges-régen nem éltek, de átkozott hagyatékuk (a Boszorkánypöröly, vagy Hexenhammer) két év alatt 95 ember kínhalálát okozta a környéken.
Tárgyalás


A boszorkányok repülési útvonala, miközben létrehozták a jégesőt 1673-ban
Ki okozhatta azt az 1673-as jégesőt, ami a Riegersburg környéki vidéket sújtotta? Csakis a boszorkányok. Stájerország leghírhedtebb boszorkányperében 95, különböző rendű és rangú embert kínoztak meg, ítéltek el és végeztek ki. Róluk és az 1673-1675 közötti boszorkányperről szól a vár egyik kiállítása.
A Virágboszorkány
A tárlaton megismerkedhetünk a hiedelmekkel, a Boszorkánypöröllyel, a kínzóeszközökkel, és két, híres vádlottal. Egyikük, a Virágboszorkányként (Blumenhexe) ismert Katharina Paldauff látható is. Állítólag a derék polgároknak az tűnt fel, hogy a várban télen is nyílnak a virágok. Ahelyett, hogy örültek volna neki, bemószerolták Paldauff asszonyt a császári vizsgálóbiztosnál. A szerencsétlent ki is végezték, egyike volt a 95 áldozatnak. 
A kivégzettek között persze nemcsak egyszerű embereket találunk, hanem családostól kivégzett nemes asszonyokat, és urakat is. A császári vizsgálóbiztos pedig mily meglepő, a várat ezidőtájt birtokló Gallerin bárónő becses veje volt.
A kínzóeszközökről most inkább ne is ejtsünk szót. Egyszerűen ijesztő, hogy milyen átkozottul kreatív tud lenni az emberi elme, ha egy másik ember gyötréséről, megöléséről van szó. 
A várban található másik múzeum inkább a környék és a vár környékére koncentrál, valamint bemutat kettőt a vár legimpozánsabb termei közül.

Katharina Elisabeth von Galler
Ezt a kis termetű hölgyet a maga idejében "schlimme Liesl" becenévvel illették. Rossz korba született, erős asszony volt, akinek egy erősen férfiközpontú társadalomban kellett megvédenie saját magát, és a birtokait. A bárónő túlélt három férjet, és Stájerország leghatalmasabb erődítményévé tette a riegersburgit. Ő építtette az itt látható Fehér termet.


Intarziás barokk lovagterem
Fegyvergyűjtemény
Amit érdemes tudni az idelátogatást tervezőknek:
- A várban két múzeum és egy madaras élménypark is működik.
- A múzeumokba a belépő felnőtteknek 10 Eur. 
- Fényképezni csak fotójeggyel lehet, ennek ára 2 Eur.
- A várlift egy útra 2 Eur, de a vár megközelítése gyalogosan is lehetséges 20 perc kényelmes sétával.
- A várlifthez közeli parkoló díjmentes.
- A múzeumokban nagyon részletesen leírnak mindent németül, de a várbazárban lehet beszerezni magyar nyelvű információs füzetet is.