114. 1902-es évjáratú Rambler B motor kerül kalapács alá

A5.hu - 2012. október 31. 
Még a festése is eredeti...
Egy még a Harley Davidson-nál is ősibb motorkerékpár gyártó kétkerekűjére lehet majd licitálni a következő év januárjában megrendezésre kerülő Las Vegas-i aukción. A Rambler B 110 éves kora ellenére úgy néz ki, mintha csak most jött volna ki a gyárból.
Rambler B
110 éves motorkerékpárt fog árverésre bocsájtani 2013 januárjában a Bonhams aukciós ház. A Las Vegas Motorcycle Sale keretében találhat majd új gazdára a matuzsálem motor, ami eddigi gondos tulajdonosainak köszönhetően teljesen eredeti állapotában megmaradt.
A Rambler-eket Colonel Albert Pope készítette a new york-i kerékpár üzemében és 1901-től, a Harley Davidson-nál egy évvel korábban már létezett sorozatban gyártott modell belőlük. A korábbi motorokhoz képest ezeknek a váza már nem egyezett meg a biciklikével, hanem külön hozzájuk volt tervezve. Vázuk különlegessége a nagy tengelytáv, mely a jobb stabilitást volt hivatott szolgálni. A Rambler-eken jól látszik az átmenet, ahogyan a kerékpárokból kialakultak a motorbiciklik. Az egyhengeres erőforrásuk is házon belül készült, hogy biztosítsák a kellően magas minőséget. A most szóban forgó motor az Indian Motorcycle Museum egyik kiállításának részét képezte több évtizeden keresztül.

Többek közt ennek köszönhető, hogy ilyen „időkapszula” formában tudott fent maradt az elmúlt bő egy évszázadban a Rambler B. Az árverésen olyan további érdekességek is helyet kapnak majd, mint az 1939-es BMW Kompressor.
BMW Kompressor